Coaching-ul digital, o tendință ce prinde contur în toată lumea
Scriam într-un articol anterior despre liderii anului 2020 care schimbă jocul și modul în care percepem leadership-ul (îl puteți citi AICI). Despre nevoia de a genera un impact mai mare asupra celor pe care îi ghidăm, despre conștientizarea nevoii de a ne adapta unor generații motivate mai mult de feedforward decât de feedback, ghidată de trenduri și înclinată spre digitalizare. Iar în acest context, adaptarea noastră – a celor care vedem business coaching-ul ca un instrument ce reușește să genereze plus valoare pe termen lung, simplificând viața și activitatea celor cu care lucrăm – atât la tipologia de #newleader, cât și la nevoile și dinamica acestora, este cu atât mai importantă.
Coaching-ul digital este unul dintre instrumentele de baza ale noilor lideri
Ce este digital coaching-ul? Digital coaching-ul reprezinta un set de servicii de noua generatie, bazat pe tehnologie care combina cele mai bune metode de leadership development intr-un singur program, o singura experienta, care are ca rezultate: mai multa eficienta, scalabilitate si accesibilitate. Digital coaching este mai mult decat coaching-ul traditional. El combină cele mai bune tehnici de training, coaching si mentoring, grupuri de lucru si intrumente noi care nu au fost vreodata incercate intr-o experienta completa de leadership.
Ce nu este digital coaching-ul? Nu reprezinta doar o “vopsea frumoasa” data peste programele de coaching derulate la telefon sau Skype. Si nici nu reprezinta Chabot-uri sau aplicatii automate deoarece acestea inca nu sunt eficienta pentru ca lipseste relatia dintre oameni pierzandu-se multe din valorile procesului de coaching.
Coaching-ul care se adapteaza va avea doar de câștigat. Pentru că oricât de mult ne-am dori ca lucrurile să rămână la fel, noii lideri vor schimba cât de curând regulile jocului, iar realitatea ne arată că, spre exemplu, în SUA doar 30% dintre angajați sunt engaged, ceea ce costă economia 550 de miliarde de dolari din cauza productivității scăzute. Maii mult, 82% dintre americani nu au încredere în managerul lor, iar 50% dintre angajați își dau demisia din cauza managerului lor. Peste jumătate din liderii de organizații se comportă disruptiv, lucru care necesită o schimbare semnificativă. În companiile tinere, în schimb, nevoia de coaching precede interesele personale și imediate ale liderilor, ceea ce duce la diminuarea acestor procente și la cresterea semnificativă a ratei de engagement.
Care sunt previziunile la nivel de leadership pentru următorii 2 ani?
Conform Global Leadership Forecast 2018-2021, 98% dintre lideri vor fi “lideri digitali” ceea ce înseamnă că:
- Vorbim despre lideri care sunt familiarizați și utilizează cele mai noi tehnologii
- Se observă o transparentizare prin instrumentele de social media
- #thenewleaders caută noi mijloace de a revoluționa competențele tehnice ale companiei
Nu renunțăm la ședințele clasice de coaching, ci le extindem în zona digitală
Eu mă intreb întotdeauna cum pot simplifica activitatea clienților mei, cum ii pot sustine sa-si indeplineasca activitatile pe care si le asuma, aducându-le rezultate stabile, pe termen lung, producând schimbarile de care au nevoie. Cum pot fi, la rândul meu, mai bună în ceea ce fac, mai productivă, mai motivată și mai motivantă? Și cred că dincolo de ședințele clasice de coaching, tool-urile digitale reprezinta o cale foarte eficienta de a aduce performanță și de a ne asuma responsabilitatea unui process de coaching cadrat, monitorizat si evaluat pozitiv atat pentru clienti, cat si pentru noi. Iar dacă încă mai există dubii legate de viitorul coaching-ului, să ne gândim doar câte beneficii aduce o schimbare de perspectivă orientata (si) spre digitalizare.
Coaching + Digital generează câteva beneficii majore
- Crearea unei relații și mai profunde
- Menținerea legăturii umane
- Focus pe prezent, evenimente instante și acțiuni asumate
- Creștere susținută prin monitorizarea acțiunilor
- Consistența procesului prin raportare și remindere
- Automatizarea activităților time consuming
Popularitatea sesiunilor de Live Coaching a crescut simțitor în ultimii ani și a demonstrat că poate genera rezultate, dar și că permite unui număr mai mare de oameni să își aleagă coach-ul favorit și să lucreze susținut pentru obținerea rezultatelor, indiferent de locul în care se află, de momentul din zi sau de posiblitatea de a se deplasa sau nu. Astfel ca se deschide o noua lume in viitorul foarte apropiat, o lume in care digital coaching-ul prin instrumente, aplicatiile, platformele online vor constitui un fundament extrem de important pentru un process de coaching performant si efficient.
Cred mult că evoluția profesională și personală nu va fi niciodată prea multă pentru adevărații lideri. Iar digitalul va însemna mai devreme sau mai târziu leadership (și) prin coaching.