Meseriile care presupun întâlnirea unu la unu și munca intensivă cu oamenii sunt foarte împlinitoare pentru că îți dau posibilitatea să însoțești oamenii pe calea descoperirii lor. Una dintre tehnicile pe care cu toții o folosim ( mai ales în meseria noastră de coachi) este tehnica “întrebărilor puternice”. În coaching noi credem că fiecare om are inteligență proprie și poate să-și maximizeze potențialul obținând rezultate mai bune decât cele din trecut. Frumusețea procesului de coaching vine așadar și din faptul că fiecare dintre cei doi implicați în proces sunt experți în ceva: clientul este expert în viața lui iar coach-ul este expert în a crea cadrul, a susține mediul de dezvoltare pentru clientul său.
Zilele trecute am citit un studiu realizat de niște cercetători britanici (of course :)) care arată că mamelor li se adresează cele mai multe întrebări, mai multe decât învățătoarelor din ciclul primar sau medicilor, asta pe durata medie a unei zile.
Fetele la vârsta de patru ani sunt cele mai curioase: pun 390 de întrebări /zi iar băieții de nouă ani 144 întrebări/ zi. În timpul prânzului se pun cele mai multe întrebări. Ce mai e interesant e că 82% dintre copiii până la 10-12 ani cred că mama știe toate răspunsurile. Tipurile de întrebări pe care le pun copiii sunt variate dar, în acest studiu, mamele au declarat că gradul de dificultate cel mai mare a fost la întrebările: “de ce apa e udă?” sau “din ce sunt fădute umbrele?”
Bun, când suntem mici punem întrebări, știm cu toții dar pe măsură ce trece timpul ne inhibăm parcă această capacitare. Fiecare dintre noi suntem prin natura noastră niște “întrebători”. Oriunde există un impuls de îmbunătățire a cunoștințelor, abilităților sau înțelegerii, el este condus de îndoială, nedumerire, incertitudine, recunoaștere a nevoii sau curiozitate. Această unitate este apoi axată pe întrebări pe care omul le formulează și căută în mod activ să găsească răspunsuri. Acestea pot fi întrebări simple care caută fapte clare sau întrebări complexe care sapă adânc în concepte, convingeri și înțelegeri. Întrebarea poate oferi un răspuns care rezolvă nevoia de învățare sau poate conduce la întrebări suplimentare pe măsură ce cunoașterea și înțelegerea cresc. Cu toate acestea, este evident că oricât de simplă sau complexă este o problemă, o întrebare bine pusă, relevantă și clară va aduce mai mult folos celui care o adrsează decât o întrebare care este vagă, defectuoasă sau irelevantă.
“Toată cunoșterea noastră rezultă din întrebările pe care le-am adresat, altfel spus: întrebările sunt cele mai importante ustensile pe care le are intelectul.” (Neil Postman)
Să pui întrebări bune este destul de greu…spunem noi. Ei bine, nu e chiar așa. Sigur, este nevoie de practică. Ce este interesant este de ce este necesar. Țineți minte că a pune întrebări este pur face parte din natura umană! Adevărul este că nu ne înțelegem întotdeauna unii pe alții. Nu înseamnă că nu comunicăm suficient de bine cu oamenii. Doar că fiecare ascultă și aude diferit. Acest fapt poate fi provocator atunci când vorbești unui grup mai mare. Nu neapărat vorbești în ordinea, viteza, principiile sau detaliile pe care le doresc oamenii din audiență. Unii se vor conecta cu unele dintre cuvintele tale, alții nu. Nu înseamnă ca aceștia din urmă sunt dezinteresați sau că tu ai eșuat.
A pune întrebări bune este o piatră de temelie a învățării și a trăirii. Este o practică pe care o folosim în fiecare zi. Totul, de la cumpărături la alegerea unei noi cariere și dincolo de ea, o cere. Atât de mult din succesul nostru în viață depinde de întrebările corecte. În educație, beneficiile de a pune întrebări bune sunt incomensurabile. Ne permite să definim în mod clar problemele și așteptările. Cercetarea celor care învață devine mai productivă. Ei au o comunicare mai bună cu echipa. Întrebările le permit să vadă provocările proactiv. Ele încurajează reflecția mai profundă și îmbunătățește procesele de învățare.
Deci, cum punem întrebărie puternice?
- Primul pas este să te întreabi de ce este important pentru tine să pui întrebări bune. “De ce-urile” ne ajută de multe ori să ne clarificăm poziția, modul în care ne putem pune în practică viziunea și care sunt beneficiile pe care le putem avea dacă facem asta. Beneficiile sunt uriașe atunci cănd începem să dăm atenție întrebărilor pe care urmează să le adresăm. Am scris mai jos câteva dintre ele: creșterea abilităților de gândire critică; stimularea încrederii în sine; sporirea creativității; consolidarea relațiilor / parteneriatelor – exersarea memoriei; dezvoltarea abilităților de comunicare orală; dezvoltarea capacității de ascultare; încurajarea celorlați să pună întrebări; creșterea productivității; deschiderea minții spre alte opinii / credințe; protejare de greșeli; conducerea către noi descoperiri; decizii mai bune
- Pune întrebări deschise. Întrebările la care primești răspunsuri cu “da” sau “nu” sunt închise și nu generează mai departe o conversație productivă cu vreo revelație sau măcar cu un sentiment de împlinire, de “nice talk”. Punând întrebări deschise comunicarea devine mai bună, cu mari șanse de rezultate reciproce din ea. De exemplu, în loc să întrebi : “Ești mulțumit de ceea ce ai obținut?” care aduce un da sau un nu și închiderea conversației, poți întreba “Ce fel de rezultate crezi că ai obținut?” care îți ajută interlocutorul să reflecteze și să înceapă o discuție cu tine.
- Puneți întrebări de follow up. Evitați tentația de a comenta orice întrebare și de a nu asculta până la capăt. Uneori îmi place să văd cât de multe întrebări pot să întreb fără să comentez toate răspunsurile. Este uimitor ce puteți afla când faceți asta! Ce mult se deschid oamenii când faci asta! Și, în plus, comentariile sau deciziile vor fi mult mai informate. Adesea, nu ajungeți la profunzimea reală a unei situații până când nu veți trece săpa mai adânc cu mai multe întrebări.
- Bucurați-vă de “aerul linistit”. Majoritatea oamenilor se simt inconfortabili atunci când lucrurile se liniștesc. Ei simt obligația de a umple spațiul cu bâlbâială. Puteți lăsa acest lucru în avantajul dvs. doar prin menținerea buzelor blocate și urechile deschise.
Arta de a pune întrebări bune nu este pierdută. Nu a fost niciodată pierdută, de fapt. Dacă îi încurajăm pe cei dragi nouă, pe colegii noștri, prietenii etc le oferim cel mai mare dar. Le oferim practic permisiunea de a fi ( din nou) curioși și creativi și de a crește constant în fiecare etapă a vieții lor. Iar nouă ne oferim puterea de a fi prezenti in comunicare si elocventi pentru noi si cei din jur.
Sursa foto: Shutterstock
Tagged as comunicare buna, intrebare puternică, intrebari revelatoare, intrebaro relevante, relevanta