Liderii din 2020 care schimbă jocul

Written by on mai 9, 2019

Imaginează-ți că ești în anul 2021. Participi la o gală și ești nominalizat pentru marele trofeu de “Liderul anului 2020”. Unii după alții, subalternii, colegii și apropiații tăi cu care lucrezi zi de zi (sau nu) urcă pe scenă și vorbesc despre tine, despre stilul tău de leadership și despre impactul pe care l-ai produs în viețile lor. Ce speri că vor spune despre tine? Cum speri că își vor aminti despre tine în acea zi? Care va fi povestea pe care ei o vor spune despre tine? Ce valoare crezi că ai adus în viețile lor, în comunitatea lor? Ce ai adus nou care a revoluționat vechile paradigme și i-a ajutat să crească personal și profesional? Către ce culmi i-ai dus: ale reușitei depline sau către mediocritate?

Câștigătorii din business din ultimii 10 ani au adus schimbări majore și întorsături de situații. La sfârșitul anilor 2010 cele mai valoroase companii din lume erau locate în cinci țări ( SUA, UK, Olanda, China, Japonia) și doar una dintre ele avea o zonă îndreptată oarecum spre tehnologie nouă, niciuna valorând mai mult de 420 milioane. În 2019, însă, șapte companii din cele 10 din topul celor mai valoroase companii cotate la bursă se află în domeniul tehnologiei și câteva dintre ele au depășit 1 trilion ca valoare de business.

Noua orientare a leaderilor arată clar că plătește dividende mari în economia digitală unde inovația continuă, iar luarea rapidă a deciziilor și o mentalitate globală sunt esențiale pentru succes. Lumea se schimbă rapid. Modul în care lucrăm, în care obținem informații și comunicăm devine tot mai rapid și în timp real. Ne aflăm într-un proces universal de transfromare.

Tehnologia, inovarea și schimbările geopolitice accelerează necesitatea companiilor de a face schimbările necesare de leadership pentru a putea face față competiției și, mai ales, pentru a crește. Dar pentru ca ele să evolueze pe deplin, să atragă cei mai buni oameni și să producă cele mai bune rezultate, liderii lor trebuie să evolueze.

Dacă privim revoluția tehnologică, de exemplu, a telefoanelor simple cu kewyboard precedate de smartphone-uri, aceasta ne arată saltul uriaș care s-a produs. În timp ce evoluția a fost remarcabilă, însă, mulți lideri nu se gândesc la ei înșiși ca la niște “telefoanele cu keyboard” ale leadership-ului. Liderii care nu țin pasul vor fi încet depășiți de cei care continuă să țină pasul cu schimbările valoroase. Un exemplu foarte relevant în această direcție îl reprezinta celebrul interviu din 2007 al CEO-ului Microsoft Steve Ballmer, care a luat în deridere ideea unei tehnologii noi, a unui smartphone “fără kewyboard” de care el spunea că “nimeni nu va cumpăra un astfel de telefon!” – Vezi video AICI

Despre ce e vorba în acest articol? 

Despre schimbarea de mentalitate și de direcție a noilor lideri, schimbare care ne afectează pe toți cei care suntem lideri sau lucrăm cu ei. Pentru a putea identifica ușor un #thenewleaders, sau pentru a putea face parte din ei, trebuie să fim și noi deschiși să ne adaptăm.

5 lucuri de care ai nevoie ca să fii un New Leader

  1. Un mindset colaborativ. 

E nevoie să fii un lider cu un mindset colaborativ, care să lucreze confortabil în comunități, să coopereze cu competitorii, să facă față schimbărilor culturale și să navigheze prin piețe complexe.

Mentoringul castigă mult teren în toate formele: în grup, individual, anonim. Liderii de mâine caută și iau în considerare inputul angajaților. Liderii din 2020 vor lua inputul primit și-l vor decoda în gândiri, experiențe, abilități și îl vor traduce în rezultate rapide și productive.

  1. Dezvoltarea echipelor.

Generațiile mai tinere consideră munca de zi cu zi ca fiind o parte integrantă a vieții lor. Astfel, ei au nevoie de slujba lor pentru a trăi cu sens. Mai mult decât de feedback deschis, ei au nevoie de feedforward: de îndrumări de carieră, de formări relevante, oportunități de învățare și să se simtă parte dintr-o comunitate. Un lider cu un mindset colaborativ va petrece mult timp în construirea relațiilor și încrederii. Concentrarea asupra individului va fi cheia pentru retenția angajaților, iar liderul 2020 provoacă echipele care au potențial să se ridice și să devină tot mai împliniți prin performanța lor.

  1. Liderii digitali.

Liderul din 2020 trebuie să fie familiarizat cu tehnologia și trendurile tehnologice ale celei mai noi generații. Ei vor trebui să utilizeze tehnologiile sociale ca mijloc de a păstra toate componentele periferice ale companiei într-o buclă de informare în timp real. Instrumentele de social media invită la transparența, incluziune și comunicare instantanee pentru a aborda situațiile de pe piață în schimbare. Noii lideri trebuie să caute mijloace actuale de a revoluționa competențele tehnice ale companiei prin instrumente și aplicații interne sau externe folosite pentru organizație; acestea vor revoluționa comunicarea, dar și productivitatea echipelor.

  1. Focus pe globalizare și concentrat pe integrarea culturală.

Întrucât companiile devin mai globale, sunt expuse la modul în care politicile economice și strategiile de guvernare ale țărilor afectează alte națiuni. Liderii trebuie să fie competenți în colaborarea cu guvernele străine. Având în vedere că angajații lor vor lucra cu oameni din diferite culturi, vor trebui să profite de abilitățile unice ale tuturor și să creeze coeziune. Destinurile noastre intercondiționate fac apel la liderii care pot construi companii care se concentrează pe linia triplă: oameni, planetă și profituri ( cei trei P: People, Planet, Proffit)

  1. Liderii cu un ochi in viitor.

Scanarea pieței, identificarea tendințelor și construirea de noi seturi de calificări va asigura viabilitatea și durabilitatea pe termen lung. Competitivitatea necesită proliferarea inovației – creând o cultură a invenției continue, a gândirii creative și a gândirii multiple – capacitatea de a raționaliza distribuția resurselor și a eforturilor în prezent și în viitor pentru a echilibra mișcările incrementale și indraznete.

În final…

Leadershipul a evoluat de-a lungul a milioane de ani, ceea ce ne-a permis să funcționăm ca ființe vii de grup. Prin urmare, este puțin probabil ca fundamentele de bază ale leaadershipuluii să se schimbe. Acestea fiind spuse, abilitățile și calitățile specifice care le permit liderilor și grupurilor lor să se adapteze lumii sunt cu siguranță dependente de context. De exemplu, la fel cum puterea fizică a avut mai multă importanță și capacitatea intelectuală mai puțină, în trecut este posibil ca diferențiatorii umani, cum ar fi curiozitatea, empatia și creativitatea, să devină mai importanți într-o lume a dependenței tehnologice tot mai în creștere și a inteligenței artificiale omniprezente. Pe scurt, știința leadershipului este bine stabilită.

Ca să fii un lider nou trebuie să te cunoști punându-te în situații noi, să fii deschis, să te adaptezi, să inveți continuu, să devii un lider de lideri în acest context nou, digitalizat și deschis către comunicare.

Câștigarea prezentului este destul de dificilă, dar sarcina mai importantă a liderilor este câștigarea viitorului. Lumea în schimbare rapidă va testa ipotezele noastre de status quo și este esențial să așteptăm cu nerăbdare dezvoltarea unei agende pentru următorul deceniu.

 



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here