Femeile si prejudecatile

Written by on august 18, 2011

Prejudicati din partea societatii, prejudecati impuse prin educatie, prejudecati construite din cutume si dobandite din frustrari…Prejudecati personale si prejudecati la care sunt suspuse zi de zi din partea societatii…Este cunoscut faptul ca prejudiciile apar atunci cand exista o mare lipsa de cunoastere. Asta pentru ca putine cunostinte duc la diverse generalizari, care constituie radacina fiecarui prejudiciu.

Odata ce oamenii au luat o hotarare generala despre un anumit grup de oameni, care sunt de un anumit sex, religie, rasa sau origine sociala, acestia au tendinta de a-si pastra aceasta credinta in viata lor prin ignorarea oricaror fapte care ar putea strica judecata lor…Ei nu vor sa invete, pentru ca invatarea este, in general, grea si, ceea ce este mai periculos, ca, prin invatare s-ar putea distruge, de asemenea, credinţa lor. Este mult mai usor de observat doar acele exemple care sustin convingerile noastre initiale si care fac aceasta generalizare sa arate si mai puternica.

Provocarile care genereaza mai apoi prejudecati incep pentru tinerele femei inca din copilarie. Fetele tinere pot fi crescute cu credinta ca  sunt potrivite doar pentru anumite profesii sau, in unele cazuri, doar pentru a servi ca sotii si mame. Studiile arata ca profesorii acorda inca mai mult timp si atentie baietilor la studiul matematicii si stiintelor exacte in timp ce fetele primesc mai multa atentie la materiile umaniste. Deoarece matematica si stiinta sunt aptitudini vitale pentru multe profesii dominate de barbati, cum ar fi medicina, inginerie, arhitectura acest lucru determina profesorii sa incurajeze fetitele sa se concentreze asupra altor domenii de invatare. In gimnaziu si liceu, fetele au mai multe sanse decat baietii sa fie descurajate sa participe la activitati sportive, cluburi si teme de dezbateri despre matematica si stiinta. Dar fetele sunt incurajate sa participe la programe sociale si mai multe activitati pasive. Dupa liceu, femeile sunt deseori incurajate sau chiar impinse catre profesii stereotip feminin cum ar fi de predare, asistenta medicala, de vanzare  sau administrative.
In Romania, mereu surpinzatoare, femeile tind sa devina tot mai mult sclavele propriilor prejudecati.
Prejudecata este o boala psihica si sociala. Suntem in era cunoasterii si recunoasterii, in care oricine, indiferent de sex, clasa sociala, potential financiar, religie, poate sa se descopere pe sine, apoi sa se cunoasca si sa creasca frumos din interior spre exterior. Prejudecatile sunt rezultatul mintii noastre care ingroapa orice urma de personalitate si spirit. Ne frustreaza si ne creeaza un comportament cel putin ciudat, nefiresc noua.

Cum putem sa invingem prejudecatile noastre?
Femeile, in general,  nu isi spun varsta, femeile isi vopsesc parul pentru a acoperi firele albe, isi acopera cosurile cu mult fond de ten, isi fac masaje faciale sau botox si alte operatiuni pentru a-si ascunde ridurile.

Exista cateva dintre cele mai intalnite prejudecati legate de femei din sfera sociala sociale in Romania.

Femeile trebuie sa fie “decente”, mai ale dupa ce au trecut de “respectabila” varsta de 25 de ani…:) Femeile din Romania (inca) trebuie sa se marite imediat dupa ce si-au terminat studiile, de preferabil cu prietenul cu care au o relatie stabila de la 18 ani si de preferat ca acest tanar sa provina dintr-o familie buna… Daca nu au “reusit” acest lucru atunci mai au o sansa pana la 30 de ani! Daca nu, e nasol! Cine le mai ia?? Femeile din Romania trebuie sa gateasca neaparat dupa ce se casatoresc, trebuie sa stea acasa cu copiii dupa ce nasc iar barbatul sa aduca bani, trebuie sa aiba activitati (daca isi doreste neaparat) nesolicitante si care sa-i ocupe foarte putin timp…

Ce e destul de trist e multe dintre femei ajung sa dobandeasca astfel de prejudecati pe care si le imprima in comportamentul de zi cu zi si le trasorma intr-un mod de viata de la care nu se abat in niciun fel! Pe langa prejudecatile impuse social, femeile isi construiesc pe baza experientelor traite in copilarie si adolescenta, imbinate cu educatia primita, o serie de reguli pe care mai apoi le transforma in prejudecati de care foarte greu mai scapa.

Cum sa reactionam la  prejudecati? Exista mai multe moduri de a reationa unor prejudecati.
1. Primul mod este de a nu reactiona in niciun fel, de a le ignora. Cand incepem sa auzim  “ar trebui sa-ti gasesti pe cineva care sa fie cel putin de nivelul tau social”,  “asa putin ai stat cu copilul acasa dupa nastere?”, “iesi singura in oras doar cu fetele, fara sotul tau. dar el te lasa?”, “ce-i gatesti sotului tau in fiecare zi?” este indicat sa igoram astfel de intrebari, sa ne prefacem surde ca sa nu cadem la nivelul prejudecatilor.
2. “Esti frumoasa deci esti proasta”. Te duci la un interviu si incerci cat mai mult sa te acoperi, sa nu te machiezi dar vezi privirile sfidatoare ale interviatorilor (si culmea de multe ori sunt chiar femei cele ce intervieveaza!). Ce-i de facut? Din nou, fii tu, sigura pe tine, dar nu trufasa, politicoasa, dar nu rusinata de faptul ca esti frumoasa. Este clar ca poti fi si frumoasa si desteapta dar daca ei nu te vor pe considerentul ca esti frumoasa, tu ai doar de castigat: nu ti-ai pierdut timpul degeaba! Nu era, cu siguranta, locul tau acolo printre ei! Vei gasi un loc de munca unde oamenii vor aprecia ce esti tu si cum poti sa-ti desavarsesti potentialul.
3. “Draga, mai bine marita-te cu asta! Mai bine divortata decat fata batrana!” Evita, evita, evita astfel de oameni care-ti spun asa ceva!!!! Esti unica, frumoasa si cauti iubire, nu maritis! Nu te neferici pentru ca altii sa-si implineasca prorocirile si prejudecatile! Ajuta-te pe tine sa iesi din cercul prejudecatilor.

Ca si in orice alt caz, mintea ne instaleaza o serie de programe, de data aceasta cu prejudecati pe care le rulam destul de des. O data ce le rulam ni se genereaza o stare mentale de siguranta deoarece prorocirea sociala s-a implinit! Nu aveam cum sa scapam de ea! Haideti sa ne imaginam ceva: suntem roboti, primim toate programele cu prejudecati din toate colturile lumii. Ce se va intampla? Cu siguranta am ajunge sa ne blocam de tot, sa nu mai facem nimic, sa nu mai putem porni. Si de ce totusi mai pornim? Pentru ca suntem oameni, in primul rand dominati de suflet, iar atunci cand mintea se blocheaza, ne da puterea sa mergem mai departe!



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here