Adolescenți suținuți- România are șanse!

Written by on august 11, 2017

Săptămâna care a trecut am organizat, prin Fundația Life Care, pe care am fondat-o acum 7 ani, cea de-a 7-a tabără de dezvoltare personală & sănătate- BIO CAMP, destinată adolescenților români talentați. Într-o locație superbă, așa cu doar țara noastră poate oferi, Plaiul Lisei, 43 de adolescenți talentați și mai mult de 12 voluntari au petrecut 7 zile transformatoare și uimitoare. “Trăiește românește: Crezi, Cunoaște și Iubește” a reprezentat tema taberei de anul acesta iar atelierele, șapte ca număr, au fost: Arte, Muzică, Sport, Viață sănătoasă, Educație financiară, Antreprenoriat și Dezvoltare personală & comunicare.

După fiecare tabără BIO CAMP îmi propun să lucrez mai mult cu copiii, să dau timp pentru viitorul nostru susținându-i să aleagă în cel mai bun mod pentru ca viața lor să arate împlinitoare. Văd de fiecare dată că e nevoie de atât de puțin din partea noastră care face atât de mult bine! Am întâlnit în aceste 7 ediții peste 350 de adolescenți care, din dorințele sau nevoile exprimate clar de ei, pot spune, că au în comun:

– bucuria de viață

– obiceiul de a fi conectați muulte ore într-o lumea virtuală, pe smartphone-uri sau tablete

– credința că pot face orice în viață (încă)

– dorința de a se exprima mai mult și mai bine

– dorința de a fi ascultați și înțeleși

– nevoie de a avea părinții (fizic) lângă ei

– dorința de a-și asuma discuri pe cont propriu

– nevoia de a-și descoperi identitatea și independența

– conștientizarea că au credințe/păreri diferite de ale părinților, învățate până acum

De fiecare dată când mă uit la ei îmi dau seama că fiecare stadiu al vieții vine cu task-uri specifice și provocări pe măsură. E clar că una dintre principalele “atribuții” ale adolescenților este formarea identității. Adolescentul simte, trăiește emoții puternice, deloc ușoare, care îl fac să adopte comportamente diferite ca să facă față celor din jur. Ei chiar încearcă identități diferite! Dacă te uiți la ei vei descoperi aceste identități clar definite în grupurile sociale: glumeții, jucătorii, sensibilii, tocilarii, popularii, copiii problemă, tocilarii, fashioniștii.

Adolescenții care trec de perioada 14-16 ani încep să nu mai aibă nevoia de a se identifica sau eticheta în vreun astfel de grup deoarece individualitatea începe să apară, dezvoltă prietenii mai profunde, își recunosc propriile talente și forte unice și încep să-și imagineze viitorul lor luminos. 🙂 Aici începe să mai comunice cu părinții, fiind mai puțin în defensivă. Iar dacă este încurajat de părinți sau de mediu să se exprime, în această perioadă, dupa 16 ani, este pregătit să o facă și chiar o face!

Dacă ar fi să extrag o concluzie cu patru “must do” pentru adolescenți noștri, care i-ar ajuta să crească frumos și pe noi ne-ar face să vedem un viitor luminos pentru România, ele ar fi:

– Mișcarea zilnică și alimentația sănătoasă. “Super-mega important”, vorba lor! Nu le place să se miște dar când o fac se simt bine și strălucesc! Studiile arată că 30 de minute de mișcare pe zi, cadrio, mai ales, de trei ori pe săptămână reduc comportamentele anxioase și depresive cu 70%.Copiii gândesc mai clar, sunt mai liniștiți, dorm mai bine pentru că descarcă energie stocată în coprul lor. În ceea ce privește obiceiurile alimentare nesănătoase acestea se regăsesc la ordinea zilei. Nu neapărat că le și place dar, mai ales, ca să conteste ceea ce le transmit adulții, conform vârstei. În taberele BIO CAMP ei primesc mâncare sănătoasă. Nu prea le place la început, strâmbă din nas, ar vrea cartofi prăjiți cu carne și ar fi super mulțumiți. Unii nu mănâncă deloc la început. Dar după câteva zile de perseverență, în care primesc tot mâncare sănătoasă, încep să mânânce și chiar le place. 🙂 Să nu uităm că noi, adulții dăm directia și ca există milioane de rețete sănătoase, atrăgătoare și extrem de gustoase astfel încât să-i reobișnuim să mănânce mai sănătos. Că, până la urmă, tot noi i-am obișnuit să mănânce nu tocmai sănătos dându-le și lăsându-i pe ei să aleagă ce mănâncă.

– Exerciții pentru creșterea încrederii. Fiecare adolescent ar trebui să aibă cel puțin 3-5 surse de informare/educare/acțiune care să-l ajute să-și crească încrederea în ei. Este crucial pentru ei să-și descopere talentele unice, abilitațile, pasiunile.  Este bine sa aibă mai multe activități prin care să-și crească încrederea până își va da seama cu adevărat la ce e bun și începe să aibă rezultate! Altfel, dacă are doar o singură activitate s-ar putea să nu-i iasă și să considere că nu e bun la nimic!

– Organizare și limite. Chiar dacă verbal se revoltă împotriva lor, adolesenții își doresc organizare și limite. Acestea  îngrijesc anxietatea și îi ajută să se simtă în siguranță. Când adolescenții știu ce să se aștepte și ce li se cere, ei se simt îngrijiți. De exemplu, utilizarea excesivă a computerului, timpul nestructurat, somnul neregulat destabilizează toți copiii și sporesc stările cu toane și comportamente temperamentale. Cel mai important, fără organizare și limite sănătoase, adolescenții nu vor dezvolta obiceiuri sănătoase pe care să le ia în viață mai târziu.

Profesori, modele și mentori. Nimic nu este mai puternic decât să oferi copilului o relație pozitivă cu un adult care îl inspiră și îl motivează. Un profesor bun, un antrenor inspirațional, un psiholog/antreprenor/comunicator, o mătușă, un unchi sau un prieten de familie care crede în el – aceste relații pozitive au puterea de a transforma peste noapte comportamentele problematice. Copiii internalizează încrederea unui adult în ei!  Se simt liniștiți și plini de speranță față de ei înșiși.  Viitorul lor este mai strălucitor, mai clar pentru că există cineva în afara orbitei familiei care crede în ei! Noi, în BIO CAMP, încercăm să fim măcar exemple de dăruire către ei. Fiecare voluntar, atât de la atelierele de lucru, cât și cei din organizare, se dăruiește pentru 7 zile în fiecare an acestor copii. Și ei văd asta, o primesc, o simt și, cu siguranță, o vor lua ca exemplu pentru viitor!

 

Simt mare recunoștință de fiecare dată, după fiecare tabără…

…Față de Dumnezeu, în primul rănd, pentru că îmi dă șansa să pot să creez un astfel de mediu de creștere pentru adolescenți.

…Față de oamenii dragi, voluntarii care fac posibilă organizarea și buna desfășurare a unei astfel de tabere: Cătălina, Alina, Adina, Alexandra, Bianca.

…Față de colegii mei, facilitatorii atelierele de lucru: Cristi, Gabi, Maria, Roxana, Lavinia și Andrei.

…Față de cei care ne-au pus la dispoziție o locație așa frumoasă și o mâncare așa de bună: Adriana, Vasile, Adrian…

…Față de voi, părinții acestor copii minunați, care îi iubiți, aveți grijă de ei, îi creșteți așa cum știți voi mai bine.

…Și, foarte important, față de voi, dragii mei dragi, copii frumoși, inteligenți, grozavi, plini de talente pe care sper să vă dați voie să le exprimați și folosiți. Eu stau liniștită oricum pentru că România e pe mâini bune cu copii ca voi! Bucurați-vă de copilăria voastră și lasați-vă darurile să strălucească măcar tot atât de frumos ca și ochișorii voștri! <3


Tagged as , , , , , , , , ,



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Continue reading


Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here