M-am întălnit deunăzi cu o prietenă bună și ne-am plâns una alteia de gradul mare de ocupare al timpului, de lipsa răgazului, de oboseală sau copleșeală… Ne aflăm mulți dintre noi într-o perioadă extrem de plină de activități ( pe care am ales la un moment dat să le facem!), activități pe care ne dorim să le ducem la bun sfârșit, pe toate deodată, dacă s-ar putea. Suntem ființe cu un potențial infinit, clar, dar numărul de ore dintr-o zi rămâne același, nu avem ce face în privința asta! Și de aici frustrări.
După discuția de ieri cu prietena mea am ajuns acasă și mi-am privit copilul gândindu-mă că ar fi imposibil să pretindă cineva unui copil să vorbescă mai repede, să meargă sau să crească mai repede. Și atunci noi de ce avem așteptări nerealiste în a realiza task-uri complicate și transformări profunde într-un timp foarte scurt? Copiii se nasc după 9 luni, învață să meargă după alte 9 lunj-1 an, vorbesc după alte 9 luni-1 an, incep să socializeze la grădiniță după alte 9 luni-1 an șamd. Dar cum fac toate astea? Cu pași mici, în fiecare zi, fără să-i forțeze nimeni să le facă…
Începuse încet-încet să dispară ceața: schimbări mici… în fiecare zi? Cum ar fi dacă mi-aș stabili niște microrezoluții- schimbări mici, targetate?
Și pentru că totul e într-o conexiune perfectă pe planeta aceasta, astăzi, unul dintre clienții mei de la coaching, care își dorește să slăbească- fiind supraponderală- mi-a dat un răspuns în această direcție. Întrebând-o care este modul prin care ar putea să facă ceva concret și zilnic pentru a slăbi fără teroare, mi-a răspuns simplu: “cred că aș putea ca, în loc să merg cu tramvaiul de la metrou până la birou (1,5 km), să merg pe jos…pentru început. M-aș simți mai bine și aș prinde curaj.”
Wow! Incredibil! Și atunci mi s-a aprins beculețul și s-a făcut conexiunea cu discuția de ieri: dacă ești hotărât să faci schimbări în viața ta, începe cu schimbări mici! Ele sunt cele mai ușor de tolerat și îți dau satisfacții mici, imediate. În cazul clientei mele ea a plecat deja de la mine asumată că va aplica acest mod cel puțin de trei ori pe săptămână ceea ce o va duce către a-și transforma acest cmportament într-un obicei bun pe care va dori apoi să-l prelungească în fiecare zi și așa mai departe…
Așa că hai să mergem cu pași mărunți pentru început. Țintuindu-ne în standarde de comportamente multe și complicate, șansele să eșuăm, să ne obosim și să ne frustrăm cresc enorm. Cred că putem cu toții să rezistăm tentației de a schimba prea multe într-o zi și deodată și prea repede.
Hai mai bine să începem fiecare zi răspunzându-ne la întrebarea :” Cum ar fi viața mea dacă aș face doar o mică schimbare azi?”
🙂
Tagged as cum sa-mi schimb viata, eficienta, schimbări bune, transformare