Să dăruiesc sau să primesc?

Written by on decembrie 18, 2012

În urmă cu ceva timp, am primit să vorbesc despre un vis vechi şi frumos de-al meu, prin care oamenii pot incepe să simtă bucuria de a dărui şi recunoştinţa de a primi…
În aceeaşi perioadă, m-am întâlnit cu o prietenă cu fetiţa ei şi a apărut o doamnă, cu care prietena mea se cunoştea, care i-a oferit o ciocolată fetiţei, spunându-i:„Să nu dai nimănui din ciocolata asta decât dacă vei avea prea multă şi nu o mai poţi mânca!”. M-am uitat vădit uimită la „lecţia de viaţă” pe care fetiţa o primea. Eram bucuroasă şi uşurată, pe de altă parte, că aceşti micuţi minunaţi ascultă şi înregisterază în proporţie de 95% doar mesajele părinţilor! Aşa că m-am liniştit, am respirat peste reacţia mea egotică, plină de propria mea lecţie pentru doamna respectivă.
M-am întrebat apoi din nou: „Oare chiar ne naştem în dăruire şi bunătate sau le primim pe parcurs ca reguli sociale de aşa-zisă bunătate? “ Câţi dintre voi aţi putut realmente să simţiţi bucuria de a dărui cu sufletul curat şi deschis? Şi câţi aţi reuşit să primiţi la fel de deschis fără control, fără aşteptări sau stări de ruşine… Este un adevărat perpetuum mobile dăruire-primire care, dacă îşi menţine această mişcare ciclică permanent, creează în jur armonia şi relaţionarea autentică la care cu toţii tindem.
Haideţi să vorbim puţin despre daruire… Este clar că viaţa în secolul vitezei ne cere atât de multe lucruri… Parcă nu avem suficient de mult timp să facem toate acele lucuri pe care vrem să le facem: să citim mai mult, să petrecem mai mult timp cu familiile ori cu prietenii, să ne relaxam, să ajutăm. Mulţi dintre noi confundă dăruirea cu respectarea unor norme sociale sau economice pe care trebuie să le îndeplinească pentru a supravieţui pe principiul „De Crăciun trebuie să dam şi noi ceva ca să fim în rândul lumii”. Destul şi aşa…pentru început! Alţii aleg să rămână însă la stadiul de victime care aşteaptă ca altcineva să-i ajute pe ei şi, cu siguranţă, altcineva să-i ajute pe alţii! “De ce şi când să mai fac un efort să mai şi dăruiesc?”; ”Nimeni nu-mi dă mie, eu de ce să dăruiesc?” sau “Când voi avea mai mult voi dărui şi eu!”.
O veche povestioară persană spune că: un om trecea pe lângă un cerşetor şi Îl întreabă pe Dumnezeu: „Doamne, de nu faci ceva pentru oamenii aceştia?“ Iar Dumnezeu a răspuns: „Am făcut Ceva. Te-am creat pe tine”. Avem abilitatea de a alege întotdeauna ce să facem şi avem posibilitatea de a ne atinge potenţialul primit prin dăruire.
Atunci când dăruieşti celorlalţi, începi să-ţi dăruieşti şi ţie. Începi să descoperi sentimente din tine care îţi spun că meriţi mai mult. Apoi începi să sapi în ceeea ce ai primit în talentele tale. Şi, când faci asta, începi să-ţi atingi potenţialul pe măsura ce-i ajuţi şi pe ceilalţi să faca asta. „Ca să te găseşti pe tine, cel adevărat, pierde-te oferindu-te celor din jur!”.
Şi acum vă intreb: „Cât sunteţi dispuşi să primiţi?! Sunteţi conştienţi de ceea ce aţi primit până acum? Unul dntre cele mai mari daruri pe care le-aţi primit a fost viaţa. Apoi părinţii pe care i-aţi primit şi traiul pe care vi l-au dăruit. Apoi tipul de educaţie, oamenii dragi, profesorii cu care aţi rezonat, rudele sau orice altă persoană de la care aţi primit ceva, fie că aţi ştiut, fie că nu. Apoi aţi primit şcolile, spitalele, zonele de acces – toate acestea au fost construite cu eforturi mari din partea predecesorilor voştri, care, pe vremea aceea, au crezut că dau mai departe un bun important pentru evoluţia Omenirii. Pacea de care vă bucuraţi v-a fost dăruită cu sacrificiul atâtor generaţii… De fapt, cam tot ce aţi primit în viaţa aceasta şi tot ce folosiţi acum a fost făcut de altcineva…şi pentru noi. De ce să nu începeţi să vă gândiţi să lăsaţi ceva în urma voastră şi a oamenilor din jur!? Asta chiar daca sunt niste străini…
Nu ştiţi ce să dăruiţi sau cui să dăruiţi? Păi… ţineti cont de următoarele: 1 din 4 oameni în lume sunt la limita subzistenţei; aproape 1.5 miliarde de oameni nu au apă curentă; aproape 20 milioane de oameni suferă de război; în fiecare secundă câte un copil moare de o boală care s-ar putea trata; în România există foarte mulţi copii abandonaţi care au nevoie de ajutor; există copii cu potenţial care străbat zilnic kilometrii întregi pentru a merge la şcoală şi pentru a învăţa ; există copii care sunt traumatizaţi din copilărie fără să ştie că au posibilitatea de a alege să trăiască împlinitor; majoritatea copiilor din România nu au nicio direcţie în viaţă din adolescenţă, din cauza unui sistem de educaţie precar. Rămâne să avem întotdeauna două opţiuni: 1. putem decide să-i ajutăm pe ceilalţi să-şi schimbe vieţile sau 2. putem alege să nu facem nimic şi să pierdem beneficiile dărurii…
Există beneficii ale dăruirii? Da, cu siguranţă, primeşti tot mai mult pe măsură ce dăruieşti necondiţionat: – relaţionare autentică; – sentimente de apartenenţă şi siguranţă la o comunitate de oameni implicaţi în şi pentru viaţa lor şi a comunităţii în care trăiesc; – sănatate prin efortul fizic depus ca şi voluntar; – un sens de împuternicire şi realizare; – fericire; – pace şi bucurie. Mulţi oameni ne previn să nu luăm prea mult, dar nimeni şi nimic nu ne poate opri să daruim cât vrem! Alegeţi să vă întrebaţi de acum în fiecare zi : Eu ce am dăruit astăzi? Şi apoi alegeţi să fiţi recunoscători şi să vă şi manifestaţi această recunoştinţă pentru tot ce aţi primit în acea zi şi întotdeauna. Începeţi cu un simplu: ÎŢI MULŢUMESC!

Tagged as , , , ,



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here