Prietenia e pentru noi toți!

Written by on mai 13, 2015

Prietenia nu e un lucru mare, ci milioane de mici detalii care construiesc o inimă mare, unită! E o zi specială azi în care am decis și voi scrie acest articol pentru a onora prietenia și prietenii.

Prietenia este una dintre cele mai pure forme de relație care există pe Pământ. Este un dar incomensurabil pe care noi oamenii îl primim.  Când ai prieteni, călătoria ta prin viață devine vibrantă și plină de bucurie. Prietenii adevărați vin în viața ta ca să ai cu cine să crești, să râzi iar când ai lacrimi care vor să-ți curețe sufletul, prietenii au niște umeri magici care eliberează sufletul și dau o perspectivă nouă și curată vieții.

Prietenia îți aduce milioane de momente de bucurie și, mai ales, amintiri care le vei păstra toată viața. Cu toate acestea orice prietenie trece prin momente de criză. Neînțelegerile, lipsa de comunicare sau, pur și simplu, drumuri și obiective diferite clatină relațiile de prietenie. Dar dacă relația are baza solidă a dragostei și a dăruirii, ea poate fi salvată.

Tom Rath, in cartea sa “PRIETENI ESENȚIALI – Cei fara de care nu te poti descurca” evidențiează 8 tipuri de prieteni în relații. El spune că unii prieteni pot avea mai multe roluri în aceeasi relație iar alții doar unul. Aceste roluri sunt:

1. Constructorul- cel care te împinge de la spate să faci lucruri

2. Suporterul- cel care e laudă chiar și atunci când nu ești prezent

3. Camaradul- persoana care rămâne alaturi de tine indiferent de schimbările și circumstanțele din viața ta

4. Colaboratorul- cel cu care ai interese și lucruri în comune

5. Mediatorul- networker înnăscut, este cel care îți face cunoștință cu alte persoane, care te poate îndruma în alegerile pe care le faci zi de zi deoarece el știe pe toată lumea

6. Optimistul- cel care mereu este bine dispus, care te înveselește și are mereu o întâmplare care te poate binedispune

7. Mentorul- cel care te provoacă să gândești diferit, să-ți extinzi orizonturile cunoașterii, eă evoluezi

8. Ghid- cel care te susține să rămâi pe drumul cel bun expunându-ți avantajele și dezavantajele, care te ajută să iei o hotărâre optimă

M-a interesat mult acest subiect, al prieteniei,  așa că am studiat să văd cum influențează starea de bine a oamenilor. Și va împărtășesc și vouă concluziile pe care le-am tras:

1. Prietenii sunt declanșatori de empatie. Abilitatea de a te pune în papucii celuilalt reprezintă o caracteristică principală a omului, dar prietenii o duc la nivelul următor. Un grup de cercetători de la Universitatea din Virginia a studiat 22 de persoane diferite care se aflau sub amenințarea de a primi șocuri electrice. Oamenii de știință au descoperit că activitatea cerebrală a unei persoane aflată în pericol versus activitatea cerebrală atunci când un prieten este în pericol este, în esență, aceeași. Oamenii aproape de noi devin parte din noi, și asta nu reprezintă o metaforă sau o poezie, este ceva real, demonstrat.

E clar ca noi, oamenii, ajungem să fim împreună ca să prosperăm iar obiectivele și resursele noastre sunt împărțite. Iată, așadar, așa cum au studiat acești americani deștepți că dacă cineva sau ceva amenință un prieten, acea amenințare devine periculoasă pentru resursele și obiectivele noastre. Concluziile acestui studiu m-au impresionat. Știam că suntem conectați, ca putem învăța multe unii de la alții prin empatie ( vezi experimentul neuronilor oglindă) dar nu privisem în acest mod: că suntem echipați complet în a ne susține unii pe alții iar prietenia este vehiculul care poate face asta!

2. Suntem geloși și dăm (doar) ceea ce primim. Tot oamenii de știință din UK, de data aceasta, au demonstrat că, în relațiile de prietenie, 76% dintre oameni se gândesc la ceea ce ce vor primi în urma relației. De dat dau doar când văd că pot avea un avantaj în urma relației. Și aici nu se vorbește doar de avantaje financiare, profesionale sau de statut social dar și despre avantaje emoționale, de suport, de timp alocat, de atenție…

Știu că nu sună prea înălțător dar, din păcate, o cam facem. Intrăm în relații semnând un “contract de împrietenire” clar în care avem așteptări ( drepturi și obligații) mai mult sau mai puțin declarate. Asta se întâmplă acum dar, cu siguranță că putem începe să dăruim mai mult fără să așteptăm, așa cum, se pare, că 24% dintre cei intervievați o fac deja.

3. Prietenii care muncesc împreună sunt mai productivi. Dar cu mare atenție!  Prietenia și munca pot merge mână-n mănă. Studiile arată că, dacă ai prieteni, acest aspect te ajută să îți găsești de lucrU și să fii mai fericit, mai creativ, mai productiv sau competitiv la muncă. Cu toate acestea, e important să fii atent pentru că la muncă nu toți sunt pe poziții egale. O prietenie cu șeful tău pune în pericol nu doar legătura voastră, dar și poziția și credibilitatea ta la locul de muncă. Dorința de a urca profesional pune clar în pericol prietenia. Un studiu făcut de Linkedn spune că 68% dintre cei născuți după 1980 ar sacrifica o prietenie pentru o promovare sau o afacere profitabilă! 🙁

4. Dragostea te costă doi prieteni!  Există multe studii care arată efectul pe care îl are dragostea asupra prieteniei dar rezultatele lor sunt clare: când o persoană (iubit/ă) nouă intră în viața ta, el sau ea îndepărtează unul sau două persoane din cercul apropiat pentru a-i face loc!

5. Prietenia este garantată când…știi ce îl irită pe un prieten, acest lucru face relația voastră mai stabilă și mult mai puțin frustrantă. Scriu aici o listă cu lucrurile care îi irită cel mai mult pe oameni în relațiile de prietenie, conform unui alt studiu: scepticism, vina, timiditatea, îndrăzneala socială, perfecționismul, igniranța.

6. Prietenia face bine sănătății!  Nu contează dacă ești femeie sau bărbat: prietenia este un lucru bun! Oamenii care au prieteni sunt mai puțin tensionați, suferă de mai puțin stres și trăiesc mai mult!  Prietenii încurajează, în general, obiceiurile bune, alungă depresia, te ajută să treci cu bine peste boli și aduc bucurie, satisfacție, distracție.

 

Prietenia este sacră pentru că unește suflete de oameni. Depinde, într-adevăr, unde ești când te unești. Depinde ce roluri vrei să joci sau, mai degrabă, dacă vrei să intri în vreun rol.  Se prea poate să cunoști un om într-o etapă cu care să nu te mai regăsești după ce treci în altă etapă.

Dar ceea ce te unește va dura. Ce te poate uni? Cu siguranță că nu va dăinui autentic o prietenie bazată pe minciună, pe interese profesionale, financiare sau sociale, pe invidie, bârfă sau judecată. Din nou totul se reduce la valorile universale de bază: încrederea, empatia, dăruirea, bucuria si iubirea. Dacă tu le ai deja pe acestea, sigur vei avea lângă tine prieteni care să împărtășească aceleași valori, care să caute prietenia nu ca o vestă de salvare, ci o va căuta pentru evoluția comună, pentru manifestarea darurilor primite, pentru bucurie.

Eu am, am avut și voi mai avea exact prietenii potriviți valorilor mele și etapelor mele de dezvoltare prin care am trecut și trec. Sunt oameni frumoși de la care am învățat să mă joc, să creez, să cânt, să dansez, oameni cu care m-am sfătuit, oameni cu care am explorat viața, cu care am dezbătut principii, cu care am râs mult, cu care am vizionat și construit proiecte, oameni cu care am ajuns mai aporape de mine, oameni care m-au ajutat să-l văd mai aproape pe Dumnezeu…oameni cu care m-am simțit om. Sunt și oameni cu care experimentat suferință, de care m-am despărțit dureros dar, în urma relațiilor cu ei, am primit mai multă pace, mai multă dragoste și întelepciune decât aș fi știut că pot avea și duce vreodată. Există și puțini oameni pe care mi-aș fi dorit la un moment dat să șterg din memorie întâlnirea și amintirea lor. Dar aceștia sunt cei care au declanșat în mine cele mai mari transformări personale.

Sunt deci oameni care au venit “for a reason, for a season” dar sunt și oameni care, cred, că au venit “for a lifetime”. Sunt oameni purtători de pace dar și oameni veniți să mă “împingă” afară din zone de confort, care mi-au reflectat exact patimile mele ca să le rezolv.

Așadar mă înclin și vă mulțumesc tuturor prietenilor mei, celor care ați avut și aveți o parte din sufletul meu!

 

 Special thanks to: Cristi, Dana, Radu, Alina, Remus, Laura, Lavinia, Manu, Corina, Diana O, Andreea, Raluca, Oana, Gabi, Miki, Ani…Love you all!

 

 


Tagged as , , , , ,



Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here